Persbericht ‘De Oerfal’ in 2013 terug in de Blokhuispoort Leeuwarden

Stichting ‘ Iepenloftspul De Oerfal’ i. o. spreekt de intentie uit om vanaf 29 augustus 2013 ‘De Oerfal’ uit te voeren op dé historische locatie De Blokhuispoort. De gewaagde, geweldloze overval van het Friese verzet op de oude strafgevangenis op 8 december 1944. Een stuk over de gewaagde actie zelf, maar vooral ook over posities, macht, onderdrukking en dilemma’s, de soms onmenselijke keuzes die mensen in extreme situaties moeten maken.

In het voorjaar van 2011 ontstaat bij initiatiefnemers Dick Jansen en Tineke Broers het idee om in de Blokhuispoort een iepenloftspul over de beroemde daad van verzet ‘De Oerfal’ te ontwikkelen.

‘De Oerfal’ gaat over de Friese KP, die onder leiding van Piet Oberman, Eppie Bultsma en Wim Steginga, op 8 december 1944, waarbij 51 verzetsmensen uit de handen van de Duitse bezetter werden bevrijd. De overval staat in de geschiedenisboeken als één van de huzarenstukken van het Nederlandse verzet en is verfilmd in 1962. De film is nog steeds één van de succesvolste Nederlandse films ooit en onder de naam “The silent raid” succesvol geweest in het buitenland.

De initiatiefnemers willen verder gaan dan de film ‘De Overval’ en op basis van onderzoek een iepenloftspul neerzetten waarin niet alleen de historische overval wordt belicht maar ook een verdieping brengen in het verhaal. Wat bewoog mensen om de keuzes te maken onder deze omstandigheden? Welke dilemma’s speelden in de hoofden van gevangenen en de leden van de KP? Niet alles is zwart/wit en veel is ‘grijs’.

Het zeer gemotiveerde, artistieke, inhoudelijke team van ‘De Oerfal’ bestaat op dit moment uit: Dick Jansen (schrijver), Tineke Broers (regisseur) , Nanne Kalma en Ankie van der Meer (muziek en liedteksten), Jaap Groen (decorontwerp) . Alle betrokkenen hebben veel ervaring binnen de rijke, hoogstaande traditie van de iepenloftspullen van Fryslân.

Het bestuur is in oprichting en zal naast het artistieke team van start gaan. In de eerste plaats moet op korte termijn de technische, juridische haalbaarheid van de productie op de binnenplaats van De Blokhuispoort grondig onderzocht worden. Daarnaast moet het bestuur enthousiast aan de slag met sponsoring, fondsenwerving, subsidieaanvragen. Toezeggingen om in het bestuur zitting te nemen zijn gedaan door Jorrit Volkers, Jan Zeinstra Hans Groeneweg, Rieks Osinga en Pietrick Veenstra

De organisatie voelt zich ontzettend gesteund door een Comité van Aanbeveling, dat vooralsnog bestaat uit:

De heer Gerrit Fokkema, de laatst nog levende die “De Oerfal” heeft mee gemaakt en is samen met zijn vader en broer bevrijd

Mevrouw Jannie Oberman, de weduwe van de verzetsleider Piet Oberman,

De heer Henk Deinum, wethouder in Leeuwarden, wiens vader persoonlijk betrokken was bij ‘De Oerfal’

De heer Gerk Koopmans, voorzitter van de Stichting ‘40-‘45 in Fryslân

www.iepenloftspuldeoerfal.nl