Museum Blokhuispoort is gesloten.

Stichting Blokhuispoort in de voormalige gevangenis te Leeuwarden heeft de deuren van het museum gesloten. Dit is het gevolg van een nieuw bruikleenovereenkomst van de beheerder CareX. Vanaf de start heeft CareX het museum gesteund door de ruimte belangeloos ter beschikking te stellen aan de vrijwilligers die het museum runnen. In dit nieuwe bruikleenovereenkomst worden er door CareX voorstellen gedaan die niets met het museum als zodanig van doen hebben. CareX heeft deze zonder overleg met het bestuur opgesteld en heeft woordelijk aangegeven dat er geen onderhandelingsruimte mogelijk is. Daarmee laat het bestuur van de Stichting Blokhuispoort geen andere keus.

Museum Blokhuispoort bestaat sinds februari 2010 en stelt zich ten doel de historische verzameling objecten en vergaarde kennis op gebied van historische begrippen over de voormalige gevangenis te beheren, te behouden, uit te breiden en toegankelijk te maken. Museum Blokhuispoort biedt een breed publiek bewustwording, inspiratie en verdieping op het punt van persoonlijke en maatschappelijke betekenis van het gevangeniswezen in verleden, heden en toekomst. In de afgelopen twee en half jaar hebben vele vrijwilligers de vroegere gevangenisboekbinderij omgetoverd van niets in een boeiend en volstrekt uniek museum, dat in een breed gevarieerd aanbod, de geschiedenis van de Blokhuispoort op geanimeerde wijze laat zien. De waardering van zowel het publiek als vertegenwoordigers van andere musea is heel hoog.

Museum de Blokhuispoort ontvangt meer dan 10.000 bezoekers per jaar. Dit zijn niet alleen Leeuwarders en Friezen, maar bezoekers uit het hele land en vele buitenlanden. Vrijwilligers en de vaste verhalenvertellers hebben duizenden schoolkinderen, familieleden van gevangenen en andere geïnteresseerden op boeiende wijze de lotgevallen van Dokter O, Aage M, IJje Wiekstra en de gebroeders Hogerhuis in herinnering geroepen. Vooral het indrukwekkende verhaal van de nu 89 jarige heer Fokkema, bevrijdt uit het Huis van Bewaring tijdens de Overval op 8 december 1944, spreekt velen tot de verbeelding.

Bestuur en directie van Museum Blokhuispoort vinden het vreselijk jammer om tot sluiting over te moeten gaan nu er juist nieuwe plannen tot ontwikkelingen zijn gekomen o.a op educatief gebied. De komende tijd bekijkt de Stichting Blokhuispoort de mogelijkheden om de kennis en ervaring, opgedaan in het twee en een half jarig bestaan van het museum anders aan te bieden. De Stichting Blokhuispoort blijft samenwerken met het gevangenismuseum te Veenhuizen, Verzetsmuseum Leeuwarden, Historisch Centrum Leeuwarden, Tresoar, VVV en ANWB. De Stichting is er echter van overtuigd dat het museum in het huidige complex de Blokhuispoort thuishoort.

De komende maand wordt gebruikt om de tentoonstellingen in het museum af te bouwen en de collectie in te pakken. Op de website www.blokhuispoort.nl houden wij u op de hoogte.

Bestuur Stichting Blokhuispoort

Museum Blokhuispoort